Oradea

Sinagoga Ortodoxa din Oradea

Sinagoga Ortodoxa din Oradea

Detalii

Adresa
Oradea, Strada Mihai Viteazul, nr. 6
Categorie
Lacase de cult
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Vizualizari
32

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Sinagoga Ortodoxă din Oradea

Sinagoga Ortodoxă Hevra Sas din Oradea este un lăcaș de cult evreiesc din municipiul Oradea, localizat pe Str. Mihai Viteazu nr. 6. Edificiul a fost construit în anul 1890 în stil eclectic. Sinagoga ortodoxă din Oradea a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Bihor din anul 2015, având codul de clasificare. Până în anul 2016, Primăria Oradea dorește să deschidă un Muzeu al Comunității Evreiești din Oradea în cadrul Sinagogii Ortodoxe, la finalul unor ample lucrări de restaurare.

Sinagoga Ortodoxă din Oradea a fost construită în 1890 de către inginerul Ferenc Knapp, după planurile arhitectului Nándor Bach, preluând întreaga gamă decorativă a artei maure.În anul 1908 în curtea acestei sinagogi s-a construit o a doua sinagogă, după proiectul lui Lajos Incze.

Comunitatea evreiască din oraș fiind foarte puternică s-a remarcat și prin acțiuni de caritate cum ar fi: înființarea primei organizații din oraș pentru ocrotirea copiilor și a unei cantine rituale pentru săraci, ca să amintim doar două din mulțimea acțiunilor organizate la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. În pragul primului război mondial, numărul evreilor din Oradea era de 15.155, reprezentînd 23,6% din populația orașului.

În lista sinagogilor din România publicată în lucrarea Seventy years of existence. Six hundred years of Jewish life in Romania. Forty years of partnership FEDROM – JOINT, editată de Federația Comunităților Evreiești din România în anul 2008, se preciza că Sinagoga ortodoxă Hevra Sas din Oradea era în funcțiune.

Sinagoga Ortodoxă din Oradea este o clădire cu plan rectangular, având fațada principală mai bogat decorată față de restul volumului. Intrarea centrală, pentru bărbați, este încadrată de o parte și de alta de vitralii terminate în arc de cerc. În parțile laterale, cele două uși de acces pentru femei, completează în mod simetric nivelul parterului, purtând descendent gradul de ornare al fațadei.