Oradea

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie in Oradea - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro

Safirul Padparadscha Paparadaș

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Vizualizari
1437

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Identificarea și clasificarea safirului Padparadscha-Paparadas

Safirul Padparadscha-Paparadas face parte din familia Corindonului (Corundum). Padparadscha este o denumire comercială pentru safirele portocalii cu nuanță de roz și cele roz cu nuanță de portocaliu. Padparadscha provine din limba Sinhaleză (Sanscrită) care înseamnă floare de lotus acvatică. Majoritatea safirelor Padparadscha provin din Sri Lanka, din Madagascar sau Tanzania.

Clasificarea safirelor Padparadscha


Nu toate safirele roz cu nuanță de portocaliu și cele portocalii cu nuanță de roz sunt considerate safire Padparadscha.

Clasificarea se face astfel:

1. Saturația

Saturație uniformă pe toată suprafața gemei atât la culoare cât și la nuanță, colorimetria fiind un element distinctiv în clasificarea safirelor Padparadscha. De exemplu safirele Padparadscha care provin din Madagascar sunt roz cu o ușoară nuanță de portocaliu care influențează semnificativ raritatea safirului Padparadscha.

2. Altă nuanță în afară de portocaliu sau roz

Dacă safirul conține altă cromatică principală și altă nuanță în afară de roz și portocaliu (uniform distribuite) atunci nu este considerat safir Padparadscha. De exemplu nuanțele de galben sau maro degradeaza cromatica principală.

3. Culoarea modificată sau îmbunătățită prin diferite tratamente

De exemplu safirele Padparadscha care au avut tratamente de îmbunătățire a culorii cu beriliu, cobalt, iradiere, placare, vopsire sau sticlă nu sunt considerate safire Padparadscha. Singura excepție acceptata sunt safirele care au un tratament de îmbunătățire a culorii prin încălzire.

4. Incluziunile

Safirele care au incluziuni evidente care afectează evident claritatea sau chiar transparența nu sunt considerate safire Padparadscha. Materiale epigenice interne nu califică safirul ca Padparadscha.

5. Tonul

Safirele Padparadscha care expun tonuri foarte deschise sau foarte închise nu califică safirul pentru a fi denumit Padparadscha. Tonurile ideale sunt 4-5 și 6.

Observație

În rapoartele tehnice gemologice nu se specifică termenul comercial Padparadscha. În rapoarte se specifică în termeni edificatori culoarea, nuanța, saturația, dispersia cromatică și alte elemente optice de identificare și clasificare.

Valoarea comercială a safirelor Padparadscha

Cele mai des întâlnite safire Padparadscha sunt cele cu mărimi de până în 5 ct. Safirele mai mari de 5ct sunt cele mai rare și cele mai valoroase din punct de vedere comercial. În funcție de mărimea safirului, de proprietățile gemologice și de intensitatea culorii safirele Padparadscha pot fluctua cu prețuri cuprinse între 200 dolari pe carat până la 20 000 de dolari pe carat.

Drd. gemolog specialist
David Giurgiu

info @ centrulgemologicroman.ro
https://www.centrulgemologicroman.ro

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Drobeta-Turnu Severin, Oradea, Arad - curatenie industriala, curatenie hale, alpinism utilitar pentru curatenie, curatenie depozite, curatenie showroom, curatenie birouri
https://pfscleaning.ro