Oradea

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Drobeta-Turnu Severin, Oradea, Arad - curatenie industriala, curatenie hale, alpinism utilitar pentru curatenie, curatenie depozite, curatenie showroom, curatenie birouri
https://pfscleaning.ro

Ecografia abdominală în sarcină: siguranță, indicații și importanță

Ecografia abdominală în sarcină: siguranță, indicații și importanță

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 4 luni si 3 saptamani
Vizualizari
431

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ecografia abdominală este cea mai utilizată metodă de diagnosticare imagistică în timpul sarcinii. Aceasta folosește unde ultrasonore pentru a produce imagini detaliate ale uterului gravidei, fătului în dezvoltare și altor structuri interne. Ecografia oferă informații esențiale despre starea de sănătate atât a mamei, cât și a copilului nenăscut.

Descopera servicii de Ecografie in Bucuresti - https://biomedscan.ro


Siguranța ecografiei abdominale în timpul sarcinii


Ecografia abdominală este considerată o procedură extrem de sigură atât pentru mamă, cât și pentru făt. Spre deosebire de razele X sau tomografia computerizată, ecografia nu utilizează radiații ionizante nocive. Undele ultrasonore cu frecvență înaltă utilizate în ecografie nu au efecte secundare negative asupra țesuturilor. Au fost efectuate numeroase studii care confirmă siguranța acestei proceduri pe tot parcursul sarcinii. Totuși, medicii recomandă ca ecografia să fie utilizată judicios pe parcursul primelor 12 săptămâni de sarcină. O expunere prelungită la ultrasunete în primul trimestru poate crește ușor temperatura țesuturilor. De asemenea, examinarea Doppler, care evaluează fluxul sangvin, trebuie realizată cu prudență în acest stadiu.

Indicațiile ecografiei abdominale în sarcină


Ecografia abdominală este utilizată în mod curent pe parcursul sarcinii pentru o varietate de indicații, printre care:

 • Confirmarea sarcinii prin vizualizarea sacului gestațional în uter
 • Determinarea vârstei gestaționale prin măsurarea embrionului sau fătului
 • Monitorizarea creșterii și dezvoltării normale a fătului
 • Evaluarea stării de sănătate, poziției și mișcărilor fătului
 • Depistarea unor anomalii de dezvoltare sau malformații congenitale
 • Evaluarea cantității de lichid amniotic și integrității sacului amniotic
 • Localizarea și examinarea placentei pentru depistarea anomaliilor
 • Diagnosticarea unor afecțiuni ale mamei precum fibrioame uterine
 • Monitorizarea semnelor de preeclampsie sau ruptură prematură de membrane.

Pe lângă importanța majoră în monitorizarea sarcinii, ecografia ajută părinții să interacționeze cu fătul și să înțeleagă stadiile critice de dezvoltare intrauterină.

Confirmarea sarcinii și estimarea vârstei gestaționale


Ecografia abdominală este adesea prima investigație realizată pentru a confirma o sarcină și pentru a estima vârsta gestațională. În primele săptămâni de sarcină, ecografia poate detecta un sac gestațional în uter, care este primul semn vizibil al sarcinii. Măsurarea dimensiunii sacului gestațional sau a embrionului poate ajuta la estimarea vârstei gestaționale și, prin urmare, la determinarea datei prevăzute pentru naștere. De asemenea, ecografia poate confirma dacă sarcina este unică sau multiplă (de exemplu, gemeni sau tripleți).

Evaluarea dezvoltării fătului


Ecografia abdominală este utilizată pentru a monitoriza dezvoltarea fătului pe parcursul sarcinii. Aceasta poate evalua creșterea fătului, poziția acestuia în uter, mișcările și structura organelor. Ecografia poate detecta anumite anomalii congenitale, cum ar fi defectele de tub neural sau malformațiile cardiace. De asemenea, poate ajuta la identificarea oricăror probleme cu placenta sau cu lichidul amniotic. Informațiile obținute prin ecografie pot ajuta la planificarea îngrijirii prenatale și a nașterii, inclusiv decizia de a opta pentru o naștere vaginală sau o cezariană.

Evaluarea stării de sănătate a mamei


Ecografia abdominală poate fi utilizată pentru a evalua starea de sănătate a mamei în timpul sarcinii. Aceasta poate detecta prezența de fibroame uterine, care sunt tumori noncanceroase care se dezvoltă în uter și care pot afecta sarcina sau nașterea. Ecografia poate identifica, de asemenea, placenta previa, o afecțiune în care placenta acoperă total sau parțial colul uterin, ceea ce poate duce la sângerare în timpul sarcinii sau la naștere. Alte condiții care pot fi detectate prin ecografie includ preeclampsia, o afecțiune caracterizată prin hipertensiune arterială și daune la organe, cum ar fi ficatul și rinichii, în timpul sarcinii. Ecografia poate, de asemenea, ajuta la monitorizarea creșterii și poziției placentei, precum și la evaluarea volumului de lichid amniotic.

Concluzie


Ecografia abdominală este cea mai sigură și indispensabilă metodă de investigare imagistică pe parcursul sarcinii. Ea oferă o mulțime de informații esențiale despre starea de sănătate atât a mamei, cât și a copilului nenăscut. Utilizată judicios și doar atunci când este necesară din punct de vedere medical, ecografia ajută la monitorizarea adecvată a sarcinii și la identificarea din timp a eventualelor complicații.


Info:
 • Informațiile prezentate în acest articol sunt furnizate doar în scopuri informative și educaționale. Acest articol nu este menit să ofere sfaturi medicale și nu trebuie să fie folosit în locul unei consultări cu medicul dumneavoastră, nici pentru a stabili un diagnostic sau tratament;
 • Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor Dvs. medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist.
 • Informațiile prezentate în acest articol sunt bazate pe cercetări și studii medicale actuale, dar trebuie să fiți conștienți că cercetarea și practica medicală sunt într-o continuă schimbare.
 • Nu garantăm că informațiile din acest articol sunt complete, precise, actualizate sau relevante pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.
 • Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea pentru orice acțiune, consecință sau neglijență pe care o luați în urma citirii sau a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Oradea - Euroinstal este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație.
https://euro-instal.ro