Oradea

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Oradea - Euroinstal este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație.
https://euro-instal.ro

Ce trebuie să știm pentru a ne proteja de inflație

Ce trebuie să știm pentru a ne proteja de inflație

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 9 luni si 2 saptamani
Vizualizari
952

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

De când economia țării a avut de suferit, s-au tot vehiculat la TV diverși termeni, mai mult sau mai puțin înțeleși de persoanele de rând, care au sau nu au neapărat o educație financiară care să le ajute sa înțeleagă întocmai care sunt definițiile, cauzele și efectele. Printre cele mai discutate aspecte care au făcut subiectul știrilor de televiziune s-au numărat scenariile impuse de inflație și modul cum aceasta a influențat stilul de viață al unui român de rând. Iar acesta din urmă, că știe sau nu cum este afectat, cel mai bine înțelege că aceste schimbări nu sunt bune atunci când cumpără mai puțin cu aceeași bani.

Și despre asta este vorba până la urmă, despre puterea de cumpărare și despre discrepanța dintre banii devalorizați și aceleași produse, dar la un preț de achiziție mai mare. Iar când vezi astfel de modificări, cumva cauți soluții, că nu prea poți rămâne pasiv la faptul că în cont nu se înmulțesc banii fără depunere. Doar că nu prea poți găsi formule magice, artificii salvatoare, soluții minune când lucrurile sunt ceva mai complexe decât par la prima vedere. Poți doar să minimalizezi impactul, dar despre toate acestea vom povesti mai jos, încercând să oferim și câteva explicații.

Ce este inflația?


Așa cum precizam încă de la început, mass-media a tot folosit acest termen în cele mai recente reportaje, fără, însă, să facă o definire clară a acestuia. Un fenomen economic, inflația se definește ca fiind o creștere în lanț a prețurilor pentru bunuri și servicii, dar pe scară largă, creșterea acesteia implicând diminuarea puterii de cumpărare, ceea ce duce automat la afectarea cheltuielilor.

Totodată, rata inflației înseamnă procentul calculat într-un anumit interval de timp, ca urmare a creșterii sau scăderii prețurilor. Un dezechilibru major pe plan național, mai ales în economie, aceasta este ca un raport între creșterea prețurilor, direct proporțională cu puterea de cumpărare în raport cu moneda țării. Cel mai ușor termen de comparație pentru a înțelege acest indicator final este să faci o diferență între prețul unui coș de consum ds la an la an, ca să îți dai seama de variațiile în timp.

Cauzele inflației


Cu efect semnificativ asupra economiei și mai ales asupra populației, creșterea inflației este declanșată de mai mulți factori, mai mult sau mai puțin evidenți. Fără să existe neapărat doar un răspuns corect, printre aceștia, enumerăm:

  • Creșterea generalizată a prețurilor pentru bunuri și /sau servicii
  • Reducerea valorii monedei naționale în timp
  • Scăderea valorilor de bani puși în circulație, care forțează creșterea prețurilor
  • Circulația a mai multor rezerve naționale decât este nevoie
  • Încercările de a echilibra cererea și oferta prin reducerea prețurilor de către companii
  • Expunerea la ratele de schimb ale piețelor externe
  • Expansiunea în circulație a monedei naționale
  • Întreruperea lanțului de aprovizionare, de la producere și până la consum
  • Blocarea îndelungată a mărfurilor în porturi că urmare a unor evenimente majore (catastrofe, război)

Metode pentru a reduce efectele inflației


Cu siguranță că un astfel de subiect necesită ceva mai multă documentare, pe care avem încredere că o vei face responsabil și conștient. Noi putem oferi câteva detalii mai puțin succinte în prezentarea de mai jos, astfel că poți planifica pe termen lung;

  • achitarea datoriilor, parțial sau integral, optând pentru dobânzi variabile
  • renegociere la bancă sau refinanțare ca să schimbi creditele cu dobânda variabilă în una cu dobândă fixă
  • să urmărești valoarea obligațiunilor sau a titlurilor de stat și să faci achiziții
  • să încerci să optimizezi cât mai eficient consumul de produse și să nu mai faci risipă cu nimic
  • renegocierea salariului, într-o încercare de a recupera pierderile resimțite
  • poți încerca să faci investiții în acțiuni la firmele listate la Bursă sau în imobiliare, în mărfuri sau metale prețioase, dacă dispui de o sumă importantă
  • să faci investiții în propria persoană pentru dezvoltarea abilităților, pentru și mai multe perspective profesionale și implicit financiare
  • optează pentru păstrarea economiilor ca depozite bancare și profită de dobânzile de depunere
  • fă investiții în criptomonede

Concluzie

Economia este în continuă schimbare, așa că nu prea poți prevedea nimic din ceea ce va fi mâine, așa că în ciuda unor acțiuni ferme și clare intentante, s-ar putea că rezultatele pe termen lung să nu fie sesizabile. Protejarea în fața inflației înseamnă, înainte de orice, să înțelegi fenomenul și să știi să îl asumi că atare, dar și să iei în considerare că foarte multe active sunt influențate de o multitudine de factori pe care nu îi poți prezice, fie că sunt de elemente sociale, culturale, psihologice, demografice.

Cea mai simplă metodă ca să faci față provocărilor? Fii mereu informat, abordează mereu totul cu prudență și nu te grăbi niciodată să iei decizii. Întotdeauna ia-ți informații din mai multe surse, dar mai ales, cel mai important, investește în propria persoană pentru că o minte educată va avea mai multe opțiuni și vă ști să se adapteze la orice se ivește.

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie in Oradea - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro